Tuesday, June 12, 2012

" warkah buat awak "


Assalamualaikum w.b.t ,


Segala puji bagi Allah atas limpahan rahmat dan kurnia-Nya dalam menyatukan hati-hati kita.Juga tiada mampu untuk kita memuji akan diri-Nya melebihi Dia atas jalinan ukhuwah yang telah lama dijalinkan dengan izin dari-Nya..Alhamdulillah.

awak ,
Sudah terlalu lama saya tidak menitipkan bicara melalui coretan buatmu. Maafkan saya. Sekalipun bicara coretan tidak saya hulurkan namun kita tetap jua berhubung dan masih bisa bertanya khabar

.awak...
Hari ini, hati benar-benar terpanggil untuk menarikan jari jemari ini. Bersama doa agar rahmat dan lindungan Allah sentiasa bersama kita, saya mulakan sebagai persembahan pembukaan.

Sebenarnya, sudah lama juga saya berkira-kira untuk 'menyapa' (menegur) awak , tapi dek kerana bimbangkan ada hati yang akan terguris, saya tangguhkan.

Maaf saya! Bukanlah niat saya untuk melukakan, jauh sekali membuat awak berkecil hati. Tapi, sebelum apa juga perasaan yang awak rasakan, segeralah kembalikan diri kepada Allah, Insyaallah hatimu akan berasa tenang. Anugerah ketenangan itu dari Allah, dan kita sebagai hamba diberikan pula kemampuan untuk melaksanakan... Subhanallah. Indahnya kurniaan.

awak...
Mungkin awak sendiri telah maklum akan perubahan yang ada pada diri saya sekarang. Seorang muslimah yang terlalu menyintai Pemiliknya... dan tiap waktu merindu akan keagungan yang diciptakan-Nya. Allahu Akbar! Bukan hanya melalui kata-kata, tapi ia atas rasa percaya dan benar-benar merasa.

awak...
Bersama anugerah terindah yang sedang saya daki kini, bersama persalinan baru yang saya pakaikan pada diri, saya rasa begitu bahagia sekali. Walaupun pada pandangan duniawi, saya ini serba tiada, harta benda, pangkat dan darjat, tapi saya dapat merasa nikmat berada dijalan-Nya.

awak...
Jika suatu waktu dulu, dosa pahala tidak kita ambil kira, meniti jambatan dunia hingga terlupa dihujungnya akhirat yang tersedia, tapi hari ini, saya berada dilandasan yang berbeza. Mungkin masih jua dijambatan yang sama, tapi memilih lorong yang tahu menilai ganjaran dan azab yang dijanjikan-Nya. Astaghfirullah.

awak...
Hampir seluruh zaman remaja kita habiskan dengan penuh kealpaan, tidak berjaya meletakkan diri sebagai anak yang solehah. Tidak menyenangkan hati kedua ibu ayah sedang mereka telah membesarkan kita dengan penuh kasih sayang dan tidak meminta untuk membalas tiap amal bakti yang diberikan. Astaghfirullah. Pasti hati kecil mereka merintih saat kedegilan itu menguasai anak-anak yang menjadi harapan dunia dan akhirat.

"Ya Allah, ampuni kami ya Allah. Sesungguhnya kami ini anak-anak yang berdosa."

awak...
Perkara-perkara inilah yang menjadikan saya selalu mencari diri, mencari jalan pulang ke sisi-Nya Yang Maha Pemberi. Dan selalu merasakan tidak cukup untuk membalasnya dengan ucapan 'terima kasih' dalam tiap gerak nadi yang berdenyut.

awak...
Bersama kekuatan dan kemampuan yang Allah berikan pada saya saat ini, saya benar-benar ingin memimpin awak bersama saya untuk berada dilandasan yang sama.Dekatilah Dia, awak. Kembalilah pada-Nya. Jalan untuk menghampiri-Nya sentiasa luas terbuka. Malah Dia jua Maha Pengampun tiap dosa walau sebesar mana murka yang ada buat kita. Subhanallah. Ayuhlah awak, kembali mencari jalan pulang sebelum kita bertemu denganNya.

awak...
Bersama warkah ini, saya tinggalkan awak pesanan-pesanan ini, yang mungkin mampu dijadikan azimat dalam awak meniti sisa usia yang Allah berikan...Insyaallah.awak...Selebihnya, pasti awak akan temuinya nanti... Insyaallah.Inilah jalan kita. Jalan pulang yang kita cari-cari selama ini. saya doakan moga awak dipermudahkan Allah dalam usaha menuju ke jalanNya.

Akhirbicara, maafkan saya andai bicara dosa dan pahala ini membuat hati kecilmu tersentuh.Ingatlah awak, dunia ini pinjaman semata. Tiada yang akan kekal melainkan Dia. Sementara diberikan kekuatan dan kemampuan untuk kita membezakan, pilihlah jalan yang diredhaiNya.Moga dikalungkan hidayah buat kita dan sentiasa diampunkan dosa. 

Kita ini hanya hamba. Hamba yang selayaknya meminta pada Dia yang sentiasa bersedia memberikan laluan buat kita, kerana hanya Dia tempat kita menyembah dan memohon pertolongan. Tiada daya dan upaya kita melainkan hanya denganNya, Yang Maha Menguasai tiap perkara. Allahu Akbar!

Wassalam.

saya.
Hamba Allah yang dhaif & hina.

No comments: