Wednesday, October 17, 2012

" ketenangan yang aq cari "


Assalamualaikum..
Sahabat semua…Tenang..
Ketenangan itu milik Allah. Bagaimana nak dapat ketenangan tu ??? . Kadang-kadang bila banyak sangat berfikir,banyak dugaan, masalah yang datang dalam kehidupan yang kita lalui. Kadang-kadang kita terlalai ,terleka. Kita lupa tanggugjawab kita sebagai hamba.

Dugaan dan ujian Allah yang diturnkan kepada ku sungguh menjadikan aq dekat padaNYa. Aq menangis menrintih padaNya. Memohon segenap kasihNya, cintaNya. Memohon penganpuanan dariNya. Ujian dan dugaanNya membuatkan aq tersentap, dan menyedari, hidup tak selalu nya indah .terkadang kita diatas, terkadang kita dibawah.

Namun ,disini dapat aq simpulkan. dugaanNya bukan membuatkan aq lemah. Tapi semakin menguatkan aq untk berdepan dengan reality dunia hari ini. Jangan selalu melihat ke atas, tapi renunglah kebawah. Lihat lah betapa ramai lagi manusia yang kurang bernasib baik berbanding dirimu. Bersangka baiklah pada Allah. Sesungguhnya DIA tahu yang terbaik. Setiap yang DIA rencanakan pasti ada hikmahnya tersendiri.

 “kadang2 Allah hilangkan sekejap matahari, DIA datangkan pula  guruh dan kilat, puas kita menangis mencari dimana matahari?? Rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi”
Renungkan
.Dan kini aq sendiri telah bangkit dari kesedihan. Dari rebah. Aq hanya berpegang pada aq tak pernah sendiri Allah bersamaku,  tiada duka abadi, Allah tahu yang terbaik pada kita, dan sesungguhnya Allah menguji hamba2Nya kerana menyayangi hambaNya. Tersenyumlah saat kau diuji. Kau insan yang dipilih olehNya. Jangan pernah tunduk pada kesediahan dan ujianNya tapi berusahalah bangkit mencari jalan penyelesaian . Minta lah padaNYa. Nescaya akan DIA kabulkan.  Artikal2 di laman Iluvislam, buku ilmiah seperti “La Tahzan Gadisku”, membuatkan aq semakin kuat untuk meneruskan kehidupan sebagai hambaNya.

Kini , baru dapat merasakan ketenangan itu. Ketenangan hakiki. Ketenangan dari ilahi. Ketenangan yang selama ini aq dambakan. Saat hati gundah, keresahan. Tiada tempat yang laen untuk mengadu melaenkan kepada Yang maha Esa. Walau aq tenang menghadap pantai mu yang damai. Walau aq tenang menikmati angin bayu pantai. Namun hati ini lebih tenang saat aq bersujud kepadaMu Ya Allah, Aq lebih tenang saat mendengar ayat2 suciMu.  Aq lebih tenang saat membaca ayat2 suciMu.

Ya Allah ampunkan kekhilafan hambamu ini.Insan kerdil yang sentiasa terleka dek keindahan dunia.
Ya Allah lindungilah hati hambamu ini dari terus terleka.
Ya Allah diri ini mengharap petunjuk dariMu.
Ya Allah hambaMU ini memohon kekuatan dariMu.
Ya Allah hambaMU ini memohon ketabahan dan kesabaran dalam menghadapi dugaan hidup ini.
Amin Ya Rabbal Alamin.


p/s: Allah takkan uji hambaNya melebihi kemampuan hambaNYa
        Walau seremuk mana hati dilukai, bentuklah ia semula dan serahkannya pada Ilahi.^_^

No comments: