Thursday, June 27, 2013

mencarri ketenangan hati ^^

Assalamualaikum w.b.t ^^ 
sudah lama aku tak update blog ni :(
dah berhabuk dan macam2 da tumbuh kat sini ><
jom baca apa yang aku nak luahkan kat sini :')


wahai hati..
Renunglah sudah berapa lama engkau hidup senang lenang .
Renunglah asalmu hanya dari setitis mani .
Apakah dunia ini telah mengkhayal & mempesonakan mu .
Telah lupakah cinta & rindumu pada syurga .


Wahai hati .
Sampai satu masa jika tidak engkau tidak terbunuh .
Engkau pasti akan mati .


Dalam perjuangan seorang dai'e, mujahid tiada erti kegagalan. Tetapi kejayaan itu pasti menanti kita . samada kita perolehi kemenangan atau syahid di jalan Allah .


Kehidupan itu umpama pohon bunga mawar berduri dan seni adalah bunganya sedangkan duri itu cabarannya . Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang .


Sebaik-baik hari adalah hari yang memberikan tambahan kesabaran kepada kita , yang memberikan ilmu kepada kita , yang mencegah agar tidak semakin tenggelam dalam dosa yang membukakan pemahaman dan yang memberikan tekad kuat dalam diri kita .


"Dunia itu 3hari . Kelmarin segalanya telah berlalu . hari esok boleh jadi kamu tidak menjumpainya . Hari ini untukmu , maka isilah ia dengan amal . " ~Sayidina Hasan r.a ~


Kekuatan kita yang sebenar adalah bergantung kepada sejauh mana kita berhubung dengan Allah swt . Semakin kuat kita dengan Allah swt , semakin kuat pula bantuan dan keberkatan yang akan diberikan Allah swt kepada kita .


"Bukan semua yang mengembirakan hati kita baik untuk kita , kadang-kadang yang mengembirakan hati itu tersembunyi derita .


Saat kita merasa lemah , tiada upaya . Saatnya kita merasa seakan hampir rebah , terduduk & menangis . Saat itulah sebenarnya kita memerlukan seluruh kekuatan dari dalam diri . Tapi ketahuilah dan renungilah kembali ke dalam diri kerana . mungkin air mata tika itu hadir kerana Allah swt mahu kita menjahit kembali pakaian IMAN yang kian terkoyak lantaran ada langkah-langkah yang tersasar dari keikhlasan .


Di dunia ini ada yang memburu kekayaan , kesenangan , kegembiraan , kebahagiaan , ketenangan dan kedamaian . Semua ini datang dari Allah , namun ia bukan mudah bagi kita untuk meraihnya kerana ia tersembunyi . kita perlu mencari & memburu bagi mendapatkannya . Bukan hanya cukup sekadar berdoa sepanjang masa , tanpa usaha & tindakan yang perlu dilaksanakan bagi mendapatkannya .


Berkawan dan dekatilah orang-orang yang boleh memimpin ke arah kebenaran , masukkan diri dalam situasi yang menyenangkan , hindarkan dari berada atau terperangkap dalam situasi yang akan hanyut dengan keseronokan sementara duniawi ni . Merenung keindahan alam ciptaan Tuhan , bertafakur akan kebesaranNya . Abadikan dengan jiwa , fikirkan berkaitan kejadian alam dan manusia dan segala makhluk yang diciptakanNya .


Bukan mudah untuk mencari kadamaian jiwa perlu pergorbanan masa dan kesabaran bagi mencapai apa yang diimpikan . Katakan pada diri , aku boleh lakukan dan mampu untuk menghadapinya . Dan yang lebih penting sentiasa berdoa pada Allah mengharapkan setiap detik rahmat dariNya dan keredhaanNya . Juga bawalah keikhlasan walau di mana berada , Ingatlah tanpa keikhlasan maka tiada keredhaanNya .


Bangunlah di sepertiga malam bertintakan air mata & tujukan segala isi hatimu beralamatkan Arasy Allah . Semoga Dia mendengar keluhan & permudahkan segala urusan DUNIA & AKHIRAT . Insyaallah ^^ !

No comments: